Top

Informatie over
Mondzorg/tandarts

Home / bedrijfsadvies / zorg / Mondzorg/tandarts

Administratie van ketens in de mondzorg

Op dit moment behoort vijf tot tien procent van de mondzorgpraktijken tot een keten. Dit percentage zal in de komende jaren flink toenemen, doordat de bestaande ketens zullen groeien en er nieuwe spelers op de markt zullen verschijnen. In 2017 werd Samenwerkende Tandartsen al overgenomen door DentConnect. Dit zijn de grootste ketens die op dit moment actief zijn:

  • DentConnect: 85 mondzorgpraktijken
  • Dental Clinics: 69 mondzorgpraktijken
  • Samenwerkende Tandartsen: 49 mondzorgpraktijken
  • Kies Mondzorg: 14 mondzorgpraktijken
  • Fresh Mondzorg: 8 mondzorgpraktijken

Dit zijn allemaal ketens die uitbreiden door bestaande praktijken binnen hun formule te integreren. Daarbij wordt vooral gekeken naar het soort mondzorg dat geleverd wordt, de locatie en de prognose voor de toekomst. Volgens de beroepsorganisatie KNMT zijn er momenteel pakweg 4600 tandartspraktijken in Nederland actief. Daarbij wordt steeds vaker in teamverband gewerkt waarbij iedere specialist een specifieke taak op zich neemt. Er blijven steeds minder zelfstandige praktijken over, met name jongere professionals werken liever samen met collega’s. Wanneer er wordt samengewerkt binnen een keten of een samenwerkingsverband, kan er vaak goedkoper worden ingekocht, ook is het mogelijk om (een deel van) de administratie centraal te regelen. Zo bespaar je als medisch specialist op de kosten van de administratie en je tijd die je anders kwijt zou zijn aan de administratie.

Administratie van de zelfstandig gevestigde tandarts

Op dit moment komen er jaarlijks ruim 200 tandartsen bij in Nederland. Daar staat tegenover dat er pakweg 300 professionals hun activiteiten staken, meestal door pensionering. Van de nieuwkomers zijn er in toenemende mate vrouwelijke artsen die ervoor kiezen in deeltijd te werken. Nationaal gezien bedient iedere tandarts gemiddeld 2000 inwoners, wanneer we naar regio’s kijken is de spreiding niet evenredig. Zo bedienen tandartsen in Noord-Holland minder als 1500 inwoners per praktijk, terwijl de tandartsen in Zeeland meer als 2500 cliënten moeten verzorgen. De oamkb zorgadviseurs automatiseren je administratie en zorgen dat je 24/7 inzicht hebt. Je bent minder tijd kwijt aan je administratie en kunt meer tijd besteden aan je cliënten met oamkb Zorg.

Administratie van mondhygiënisten

Er wordt al jarenlang gesproken over een verruiming van de bevoegdheden die mondhygiënisten hebben. Zo kunnen professionals na de vierjarige opleiding mondzorgkunde handelingen verrichten zoals verdoven, röntgen foto’s maken en primaire caviteiten boren, zonder dat hierbij een tandarts vereist is. Dit zou een tijdelijke bevoegdheid van vijf jaar betekenen, de regering wil hier in 2020 mee starten. Hierdoor neemt de administratieve druk bij mondhygiënisten toe. De oamkb zorgadviseurs digitaliseren je administratie en zorgen dat je 24/7 inzicht hebt, dus op elk moment dat het jou uitkomt. Zo ben je minder tijd kwijt aan de administratie en kun je meer tijd kunt besteden aan je cliënten.

Fiscale en nieuwe regels in de mondzorg

De VAR is vervangen door de DBA, er worden voorwaarden worden gesteld aan het ondernemerschap van de mondzorg specialist. Omdat de nieuwe regels naast verwarring ook voor onzekerheid hebben gezorgd, besloot de Belastingdienst de wet tot 2020 niet te handhaven. Er zal achteraf een toetsing volgen of een zelfstandige tandarts voldoet aan de wet Inkomstenbelasting.
Dit zullen de regels zijn voor de nieuwe wetgeving:

  • er is automatisch sprake van een arbeidsovereenkomst bij een laag tarief voor een ZZP’er
  • er wordt een gemiddeld uurtarief gehanteerd voor een ZZP’er wat vastgelegd wordt in de verklaring van de opdrachtgever
  • een ZZP’er die een hoger uurtarief hanteert kan zonder risico ingezet worden op basis van een opt-out regeling.

In praktijk lijken veel huidige samenwerkingen tussen professionals niet te voldoen aan de eisen voor een overeenkomst tussen ondernemers. Zelfs met minimale nieuwe regels voor zorgaanbieders en zorgverleners, wordt het binnen de mondzorg vaak ervaren als een toenemende druk in de regelgeving. Zo is er de wet op kwaliteit, klachten en geschillen, een verplichting om inkoopkosten kenbaar te maken voor tandartspraktijken, de nieuwe AVG regelgeving om privacy van personen te waarborgen, en de verplichting voor een vergunning wanneer er meer als tien zorgverleners werkzaam zijn. Je oamkb zorgadviseur weet hier alles van en zorgt ervoor dat je aan alle regels voldoet. Zo heb je rust in het ondernemen en kun je je kostbare tijd aan cliënten besteden.

Campagne financiele administratie & advies 2024

NU GRATIS ADVIESGESPREK BEDRIJFSADVIES EN BEDRIJFSCOACHING
T.W.V. €295,- 

Heb je behoefte aan meer klanten, meer geld, en beter presterende medewerkers? Wat wil jij het eerste aanpakken om te verbeteren in je bedrijf? Ondernemen is inspirerender, motiverender en meer fun samen met een bedrijfsadviseur of bedrijfscoach van oamkb! Jouw bedrijfsadviseur of bedrijfscoach verdient zichzelf ruimschoots voor je terug en van een gratis adviesgesprek steek je altijd wat op. Vraag nu een gratis adviesgesprek aan ter waarde van € 295,- !

Vraag hier het gratis adviesgesprek aan

Onze diensten

24/7 inzicht in je administratie tegen een vaste maandprijs inclusief persoonlijk contact en alle belastingaangiften.

Naar Online administratie

Alle belastingvoordelen voor ondernemers, je benut alle mogelijkheden binnen de fiscale wetgeving met onze belastingadviseurs.

Naar Belastingadvies

Zekerheid bij je jaarrekening afgegeven door een accountant. Alle accountantsverklaringen: subsidieverklaring, due diligence, prognose verklaring enz.

Naar Accountancy

Specialisten in jouw branche (horeca, zorg, automotive, retail enz) en voor financieringsaanvragen, HR, reorganisatie, fusie en overname.

Naar Bedrijfsadvies

In 7 stappen naar een beter bedrijf: ervaren bedrijfscoaches zorgen met jou voor meer winst, meer groei in je bedrijf en meer rust voor jou.

Naar Bedrijfscoaching

Kosteloos adviesgesprek aanvragen

Bij oamkb staan we elke dag voor je klaar. Ook jou helpen we graag verder met je MKB administratie èn je onderneming, dus stel gerust je vraag aan ons!

Wilhelminakade 300
3072AR Rotterdam

T. 085 – 30 30 794
E. info@oamkb.nl